1939 Şanlıurfa doğumlu, Ünsal Oskay Hoca, 2009'da hayata gözlerini yummuştur.
' İLETİŞİMİN ABC'si ' adlı kitabı da dahil, hangi kitabından bahsetmek isterseniz isteyin, parmaklarınız, harfleriniz, zihniniz ve bildikleriniz, sizi kitaplardan önce, Ünsal Hocadan bahsetmeye yöneltir.
Tüm hayatı boyunca, keskin bir zekanın, hem kitapları hem hayatı nasıl okuduğunu, kitaplarından anlamak mümkündür.
Yazım dili, ne kadar hocavari, ne kadar akademik beklense de, her kitabı, zeka sahibi her insan için okunası kitaplardır,
Ankara Siyasal, nam-ı diğer ' Mülkiye ' mezunu olan Ünsal Oskay, Amerika'ya "misafir öğrenci" olarak gider ve yüksek lisansını, iletişim alanında yapar. UNESCO bursuyla gittiği 1967 - 68'de Amerika'ya giden Ünsal Hoca, dönüşünde, 70'li yıllarda Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokul'unda, hocalığa başlar.
Stanford Üniversitesi İletişim Araştırmaları Merkezi'ndeki yüksek lisansı sonrası, "Azgelişmişlik Açısından Kültür Değişmeleri" teziyle, 1973'te siyaset bilimi doktoru olur. 1982'de ise, "XIX. yüzyıldan Günümüze Kitle İletişimin Kültürel: Kuramsal Bir Çalışma" teziyle doçent olur. Popüler Kültür Açısından Bilim-Kurgular ve Korku Sineması yapıtı ve diğer çalışmalarıyla da, profesör olur.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ndeki Dekanlık görevi sonrası, 2007'de emekli olur.
İstanbul Kültür Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Yeditepe Üniversiteleri'nde ders veren Hoca, 2009'da, 70 yaşında iken, İstanbul'da hayata gözlerini yumdu.
"İLETİŞİMİN ABC'si" kitabı, özellikle de genç iletişimciler için, iletişimin farz kitaplarından olarak görülmeli. Kitap, iletişimin en basit kodlamasından başlayarak, kitle iletişimine, kitle iletişimin bireye yönelik - homojenliğine kadar her alana girer, çıkar. Ünsal Hocanın, Amerikan Kovboylarından, Marksist - Frankfurt Okulu'na göndermeler yaparak, iletişimin tüm kuramcılarına, okura belli belirsiz hissettirerek, selam çaktığı bu kitap, yine Hocanın kendi tabiriyle "Kız Tavlama Sanatı" kitabıdır.
Bu ironide, bendeki Kası9m 2007 basımının, 44. sayfasındaki "Kitlenin Homojen Olmayışı" alt başlıklı bölümünde, iletişimin sosyolojik olgusuna da, iletişimin öznelliğine de, mesajın kodlanma zamanına da, mesajın iletilmesi için kullanılılacak kanallara ve geri bildirimin nasıl değerlendirileceğine dair, yüksek yoğunluklu konsantre örneklerle ve bilgilerle karşılaşırız.
Der Yayınevi'nden yayınlanan kitap, yayınevinin 213 sıra numarasını taşıyor. Bazı basımlarda 136, bendeki 2007 - Kasım basımında 146 olan, cep boy kitap, gerçekte yüksek yoğunluklu, aysberg betimi yapılabilecek bir çalışma.
Oğlu Çınar Oskay, Babası, Ünsal Hocayı anlatıyor.
Ünsal Hocayı, görerek, kendi sesinden dinlemek
Medyanın Önemli İsimleri, Ünsal Hocayı anlatırken
Ünsal Hoca, vefat haberi
Babasının Gölgesinde kalmayan, Babasının Oğlu: Çınar Oskay
Prof. Dr. Ünsal Oskay Hocanın kitapları için
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder