İletişim Hocası Yrd. Doç. Dr. Olcay Uçak'ın çalışması olan kitap, iletişim mağara döneminden başlayarak, günümüze kadar haberciliğin tarihçesiyle başlıyor.
Kitabın içerik sayfasında, 5 bölümden oluştuğu görülüyor. Gazedtenin ve gazeteciliğin öyküsüyle başlayan ilk bölümde; gazeteci ve muhabir kavramlarına yer verilirken, uzman muhabir ve değişen muhabirlik kavramları da açıklanıyor. Bölümün sonunda ise, dünyaya yön veren yeni mecra olarak 'internet' olgusuna yer verilmiş.
2. Bölüm; haberin tanımı, haber öğeleri, analiz kriterlerinden bahsediliyor.
3. Bölümde, "İki Metnin Karşılaştırılması" başlığıyla karşılaşıyoruz. Haber analizin örneklerle açıklandığı bu bölümde, yöntem olarak, Prof. Dr. Şengül Özerkan'ın "Haber Araştırmalarında İçerik Analizi ve Söylem Çözümlemesi Uygulamaları (2007) makalesinden yararlandığı, önsözde belirtilmiş. Yöntemin en önemli amacı olarak da; "mevcut olandan, mevcut olmayana yönelik çıkarım yapmak" tır, denilmiş.
4. Bölümde ise; Sosyal Devlet İlkesi ve gazeteci tanımı olarak "fikir işçisi" tanımının ne olup olmadığı açıklanmış. 5953 Sayılı Basun İş Kanunu, 212 Sayılı Kanun, 5187 Sayılı Basın Kanunu anlatılırken, aynı zamanda, medyada tırpan etkisi gösteren, 2001 Devalüasyon ve Ekonomik Krizi sonrası binlerce gazetecinin işsiz bırakıldığı krize de yer veriliyor.
Gazeteci örgütlerin anlatımıyla biten bu bölüm sonrasında, 5. Bölümde "Yeni Mecra Internet ve Kanuni Düzenlemeleri" anlatılmış.
144 sayfalık kitabın basımını, Derin Yayınları gerçekleştirmiş. Derin Yayınlarına, İstanbul Beyazıt'taki, Sahaflar Çarşısı'nda (No:1 ve 3) ulaşmak mümkün.
Kitabı, internet kitap satış sitelerinden sipariş edebileceğiniz gibi, İletişim Fakültelerine yakın kitapçılarda da bulmak mümkün.
Kitabın yazarı Yrd. Doç. Dr. Olcay Uçak, halen İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölüm Başkanıdır.
Derin Yayınları'nın internet sitesine ulaşmak için tıklayın.
DR'den satın almak için
Kitapyurdu'ndan siparişler için
Idefix tercihli kitap okurları için
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder