22 Aralık 2015

Şemsettin Küzeci, Irak Basın Tarihi


Şemsettin Küzeci; 1956 Kerkük doğumlu bir Türk.

Kırk yaşına kadar, Irak'ta yaşadı. Ülkedeki çalkantılar sebebiyle, Türkiye'ye geldi. Yüksek lisansını, Ankara'da, Gazi Üniversitesi, İletişim Fakültesi'nde yaptı.

IRAK BASIN TARİHİ adlı kitap Şemsettin Küzeci'nin, yüksek lisans tez çalışmasıdır. 

Irak Basını'nı, Osmanlı Dönemi'nden, Vilayet Matbaaları'dan, 1865 Matbuat Nizannamesi'nden başlatarak çalıştığı kitabında, Osmanlı Dönemi gazetelerden başlamış olsa da, 1917'de Osmanlı'nın bölgeden çekilmesi ve bölgenin İngilizlere bırakılması neticesinde, sonraki dönemi, İngiliz Manda Yönetimi Dönemi olarak almış, haklı olarak. Krallık Dönemi, BAAS Dönemi ve günümüze dek, 2009 yılına kadar, yazılı basını, dergileri, ve ayrıca sözlü edebiyatın kaynakçalarını da, dahil ettiği çalışmasında, Irak'ta sahip olduğu gazeteci kimliği ve temsil ettiği sivil toplum kuruluşlarının da, kitaba yansıtan olumlu etkileri, görüşmeler, kaynak zenginliği hemen fark ediliyor.Kitabı, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi basmış olsa da, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Başkanlığı'nın katkılarına , teşekkür edilmiş, Önsöz'de...

Küzeci'yi, 2014'te Eskişehir yapılan Türk Dünyası Gazeteciler Şurası'nda görmüştüm. kitabını hediye ederek sadece beni değil, oradaki tüm davetlileri de epeyce mutlu etmiştir.Kitabın ilk sayfalarını çevirdiğinizde, Küzeci'nin kısa bir biyografisi görünür sol sayfada. Hemen akabinde de, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin  o zaman ki dekanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın önsözü yer alıyor. ALemdar  Hoca önsüzünün bir yerinde şöyle diyor:"Şemsettin Küzeci Irak’taki gelişmelerin iletişim boyutunu başarıyla incelemiştir. Irak’ta varolan Arap, Kürt, Türkmen ve Süryanilerin 140 yıllık yazılı, görsel, işitsel ve elektronik basın tarihini kapsayan bu kitap aynı zamanda Irak’ın zenginliğini ortaya koyacak nitelikte bir çalışmadır” 

Kitabın "İçindekiler" bölümüne bakınca da üç bölüm görülüyor.1. Irak’ta Kraliyet döneminde iletişim politikaları (1921-1958),2. Cumhuriyet ve Baas Partisi döneminde kitle iletişimi (1958-2003)3. İşgal sonrası kitle iletişimi ve basın özgürlüğü (2003-2007)

Kitabın ilk giriş kısmı epeyce uzun. Ne kadar uzun, kaç sayfa uzun söylemeyeceğim. Ama halihazırda Irak’ta Basın Kanunu 1908 yılında Osmanlı’nın Meşrutiyet Kanunu’ndan sonra 16 Temmuz 1909’da oluşmuştur. Mart 1954’te çıkan 24 nolu kararla 163 gazete ve derginin imtiyaz hakkı iptal edilmiştir.” demesi bile, konuya vukufiyetini ispata yeterlidir..

Kitabın fiyatı da makul. Nadir Kitap'ta 8 Liraya bulabiliyorsunuz. Ancak bu kıymetli kitaın, Kültür Bakanlığı veya doğrudan Türk Tarihi Kurumu yayınları arasında olması, bu tür sınır ötesi çalışmaları teşvik bakımından, daha anlamlı olabilirdi..
Halen de, geç kalınmış sayılmaz..! ;)

Nadir Kitap'tan almak isterseniz: http://www.nadirkitap.com/irak-basin-tarihi-1869-2009-semsettin-kuzeci-kitap3874274.html

Kitabın tanıtımına dair bir kaynak:
http://www.kibrisgazetesi.com/?p=436005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder